Menü
Dr. Jászberényiné
Balogh Judit
kineziológus, reiki mester tanár

Craniosacralis terápia

A cranio-sacralis terápia egy nagyon gyengéd és hatásos kezelési mód, amely mind a betegségmegelőzésben, mind pedig számos betegség gyógyításában igen eredményes. A kezelések ösztönzően hatnak a szervezet öngyógyító mechanizmusaira, erősítik az immunrendszert.

 

Jellemzője a mikromanipuláció, amely a koponyacsontok mikromozgásainak korrekcióján alapul. A cél a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az izomrelaxáció, az agyi- gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegrendszer működésének kiegyensúlyozása.

 

A TERÁPIA ANATÓMIAI ALAPJA

A  terápia alapja a cranio-sacralis rendszer, amely a keringési és a légzési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát adja. Ez egy félig-zárt hidraulikus rendszer egy erős hártyán, a dura materen ( kemény agyhártya ) belül, amely körülveszi az agyat és a gerincvelőt. A rendszer egyik fontos feladata, hogy biztosítsa a cerebrospinalis folyadék (agyi-gerincvelői folyadék )  termelődését, keringését és felszívódását.

 

A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. Ha ez a kapcsolat bárhol blokkok által terhelődik – legyen ez fizikai, vagy érzelmi blokk- akadályozottá válik a gerincvelői folyadék áramlása és ez rendellenességekhez vezethet. Ez az eltérés  kihatással van- szintén a rendszerhez tartozó- csontokra, melyek érintik az agyhártyákat és az agyhártyákkal összekötött kötőszövetes állományt. Ha felborul az egyensúly a rendszerben, az nem csak az agyra és a gerincvelőre van hatással, hanem az egész szervezetre káros.

 

Az agyi- gerincvelői folyadék termelődése, keringése és felszívódása egy meghatározott ritmus szerint történik. Ez a folyamat egy pulzálásként jellemezhető, amit ki is lehet tapintani. A kezelést végző személy érzékeli a ritmusban bekövetkezett rendellenességeket, kiegyensúlyozatlanságokat és nagyon finom mozdulatokkal, max 3-5 g nyomással segítheti a folyadék és a kapcsolódó szövetek természetes mozgását, amíg az idegrendszer nyugalmi állapotba nem kerül a blokkok feloldódásával, javul a közérzet és az általános egészségi állapot.

 

A KEZELÉSRŐL

A kezelés nyugodt környezetben történik. Beszélgetéssel kezdünk, a kliens elmondja, miben lehetek a segítségére.Az anamnézis felvétele után megkérem, hogy feküdjön hanyatt a kezelőágyon, levetkőznie nem kell. A relaxálást halk zene segíti. Ezután alkalmazom a CRANIOSACRALIS TECHNIKÁKAT melyek során érintettek a lábak, a medence, a mellkas, de legtöbbet a fejen dolgozom. Nagyon lassú, gyengéd mozdulatokkal, fogásokkal és enyhe, max 3-5 g nyomással hatok a craniosacralis rendszerre.

 

Ezután megbeszéljük a tapasztalatokat. Egy kezelés kb 1 órát vesz igénybe. A kezelések heti rendszerességgel történnek, általában 3-7 kezelés szükséges, de természetesen ez nagyon egyéni.

 

Ezeket a technikákat, illetve egyes elemeit a kineziológiai oldásoknál is alkalmazom, ha szükséges, a két rendszer remekül kiegészítheti egymást.